Masters of Arts 2011 yhteistyökumppanit ja ystävät palkitsivat opinnäytetöitä

Aalto-yliopiston Masters of Arts -näyttelyssä palkittiin useita ansiokkaita opinnäytteitä. Palkittuja on yhteensä seitsemän tuoretta taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin ammattilaista. Heistä kuusi taiteen maisteria on Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta sekä yksi arkkitehti insinööritieteiden korkeakoulusta.


Näyttelyn pääyhteistyökumppani Sponda palkitsi tilasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuvan Minna Piirosen, jonka opinnäyte käsittelee kattojen hyödyntämistä kaupunkiviljelyssä. Spondan valintakriteerinä oli kestävän kehityksen edistäminen kaupunki- ja tilasuunnittelussa. Perusteluissaan Spondan liiketoimintajohtaja Kari Koivu toteaa:
− Ilmastonmuutoksen torjuminen ja energiatehokkuuden parantaminen vaatii kiinteistöalalta sekä kiinteistöjen käyttäjiltä innovatiivisia ratkaisuja. Viherkatot vähentävät ympäristön kuormitusta ja tasoittavat äärimmäisiä sääilmiöitä. Viherrakentamisen avulla kattomaisemia voidaan kehittää esteettisimmiksi ja lisätä kaupungin viihtyisyyttä. Haluamme valinnallamme edesauttaa kestävän kehityksen toteuttamista innovatiivisella tavalla myös pääkaupunkimme rakennuskannassa.

Askon Säätiö, joka työskentelee kodinsisustuskulttuurin kehittämiseksi, kotien viihtyisyyden lisäämiseksi ja kodintekniikan edistämiseksi, palkitsi Henri Halla-ahon opinnäytetyön ”Kuluminen rakennetussa ympäristössä ja esineissä” kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta. Palkitsemisen perusteluna esitettiin seuraavaa:
− Halla-aho käsittelee opinnäytteessään kulumisen estetiikkaa rakennetussa ympäristössä tärkeästä perspektiivistä: ekologisuuden näkökulmasta. Keskiössä ovat erityisesti materiaalivalinnat ja konstruktiot. Opinnäytetyö on merkittävä konsepti, jossa Halla-aho osoittaa tuotesuunnittelun ja muotoilijan ammattitaitonsa.

Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri palkitsi teollisen muotoilun koulutusohjelmasta valmistuvan Markus Aholan Living in a Motion -opinnäytteen, joka käsittelee matkustajan tilakokemusta risteilyaluksella. Lopputuloksena on risteilyaluksen yleisten tilojen tilasuunnitelma, jossa keskiössä on vehreä keskuspuisto palveluineen. Työ on toteutettu yhteistyössä aiemmin valmistuneiden Pekka Lampisen (kauppatieteet) ja Martin Bergströmin (meritekniikka) kanssa. Tuula Teeri perustelee palkintoa seuraavasti:
− Lopputyö on kaupan, tekniikan ja muotoilun opiskelijoiden osaamiset yhdistävä mittava projekti, jossa on otettu huomioon niin työn tilaajan, valmistajan ja käyttäjän tarpeet kuin suomalaisen teollisuuden haasteet ja vaatimukset. Risteilyaluskonsepti on osoitus Aallon vahvuudesta yhdistää kolmea alaa sekä kolmen alansa osaajan yhteistyöstä, jotka vahvistavat toistensa osaamista yhteistä projektia tehdessä.

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun dekaani Helena Hyvönen palkitsi MoA11-festivaalin visuaalisen ilmeen suunnitelleen kolmen graafisen suunnittelun opiskelijan muodostaman tiimin: Ville Salervon, Hannu Hirstiön ja Sarun Pinyaratin.
− Kokonaisuus on osoitus tekijöidensä ammattitaidosta, korkeista laatuvaatimuksista ja tinkimättömyydestä. Palkittavat tekevät työnsä huolella perustuksista lähtien rakentaen näin työlleen vahvan pohjan. Tekijät eivät suostu kompromisseihin, vaan perustelevat näkemyksensä asiantuntemuksella. He toimivat ryhmänä erinomaisesti ja täydentävät toisiaan, Helena Hyvönen perustelee palkitsemistaan.

Eri alojen Masters of Arts 2011 -yhteistyökumppanit palkitsivat myös valmistuneita. Palkitut työt edustivat sekä yhteiskunnallisia kannanottoja ja uusia näkökulmia omalle alalleen.

Elissa Eriksson, kuvataidekasvatus
Yhsi erikoisimmista palkinnon jakajista oli kuvataiteilija Jani Leinonen, joka palkitsi Elissa Erikssonin projektin, Haluan nähdä muutakin, jossa kuvataidetta ilmennetään uudella tavalla.
Tämä on kuitenkin minun kaupunkini – kolme kaupunkitilaan sijoittuvaa teosta, kyseenalaistaa julkisessa kaupunkitilassa vallitsevia lainalaisuuksia sekä etsii keinoja, joilla tavallinen ihminen tulee näkyväksi. Elissa Erikssonin katutaideteokset nostavat esiin epäkaupallisia aiheita kauniilla ja sosiaalisella tavalla. Hänen teoksensa käyttää massojen voimaa valtaamaan kaupallisen tilan takaisin ihmisille, pois yrityksiltä. Hän luo taiteellaan ilmiöitä ja ottaa kantaa siihen kenelle julkinen tila kuuluu.

Stefania Passera, graafinen suunnittelu
Soita mummolle - sosiaalinen kampanja, jonka tavoitteena lisätä tietoisuutta vanhusten yksinäisyydestä
Palkitsija: SATO Oyj
Hyväntuulisella otteella vakavaan asiaan tarttuva kampanja, jonka vahvuutena on yksinkertaisuus ja välittömyys. Kampanjan taustalla oleva ajatus ihmisten ja yhteisöjen välisen kommunikaation lisäämisestä ruohonjuuritasolla muistuttaa yksilöiden vaikutusmahdollisuuksista lähiympäristöönsä ja kannustaa yhteisöllisyyteen.

Hyerin Jung, taideteollinen muotoilu
Towards Co-Dining – Haptic Experience in Tableware, Lumia
Palkitsija: Iittala
Hyerin Jungin työssä näkö-, maku-, haju-, kuulo- ja tuntoaisti muodostavat yhdessä ruokailijan kokemuksen. Jung tutkii oivaltavasti, miten ruokailussa käytettävä keraaminen kulho voisi stimuloida yhtä aikaa näkö- ja tuntoaistia. Astiaan yhdistetty uusi materiaali, silikoni, toimii visuaalisesti kauniina koristeena ja tuntoaistilla tunnistettavana elementtinä.

Sofia de Vocht, arkkitehtuuri
Varkaus – Neljä tulevaisuutta kutistuvalle kaupungille -diplomityössä perehdytään kaupunkien kutistumiseen suomalaisena ilmiönä, tutkimuskohteena Pohjois-Savossa sijaitseva Varkauden kaupunki.
Palkitsija: Artek
De Vocht palkitaan erityisesti työhönsä sisältyvästä tieteiden välisestä vuoropuhelusta ja sosiaalisesta otteesta. De Vochtin työssä on vahva muodon ja estetiikan taju. Työstä välittyy myös arkkitehtuurin kyky rikkoa rajoja ja ulottua pintaa syvemmälle.

Palkitut opinnäytteet ja koko MoA11-näyttely on yleisön nähtävissä sunnuntaihin 29. toukokuuta saakka. Näyttely koostuu 69:stä taiteen ja designin opinnäyteteoksesta sekä MoA Extended -osion 11:stä kauppatieteiden ja tekniikan alojen työstä. Näyttely sijaitsee Salmisaarentalossa Helsingin Ruoholahdessa.

Masters of Arts 2011 -näyttely on avoinna yleisölle 29.5.2011 saakka, arkisin klo 12–20 ja viikonloppuisin klo 12–18 Salmisaarentalossa, osoite Porkkalankatu 13, 00180 Helsinki / elokuvaesitykset Kino Engelissä, Sofiankatu 4.

 
 

Aalto-yliopiston Masters of Arts 2011 -festivaalin ohjelmisto:

Aalto-yliopiston Masters of Arts 2011 -festivaalin ohjelmisto:

Luvassa rohkeita esiintyjiä ja mielenkiintoisia puheenvuoroja

Aalto-yliopiston Masters of Arts -festivaali (MoA) tarjoaa upean kavalkadin nuorten valmistuvien maistereiden opinnäytetöistä kootun näyttelyn Salmisaaritalossa Ruoholahdessa (Porkkalankatu 13) 12.−29.5.2011. Festivaaliohjelma koostuu näyttelystä, seminaareista, keskusteluista, elokuvanäytöksistä, opastuksista ja workshopeista näyttäviä avajaisjuhlia unohtamatta.

 

Seminaarien teemana on rohkeus

Masters or Arts 2011 -seminaarien teemana on rohkeus: rohkeus kysyä ja vastata, yrittää ja erehtyä, muuttaa maailmaa ja katsoa tulevaisuuteen. Festivaalin aikana järjestetään kahdeksan seminaaria, alla poimintoja rohkeimmista.

 

Perjantai 13. – epäonnistumisen seminaari

Perjantai 13.5. klo 15.00–18.00

Epäonnistuminen on välttämätön osa luovuutta ja uuden löytämistä. Onnistumisten takana on aina joukko sattumia, vahinkoja ja todellisia epäonnistumisia. Moderaattorit Mika Pantzar ja Saku Tuominen haastattelevat eri alojen kiistattomia onnistujia, jotka paljastavat pahimmat epäonnistumisensa. Haastateltavina ovat valmentaja Jari Sarasvuo, kauppatieteen professori, enfant terrible Petri Parvinen, Ronald McDonaldin varastanut kuvataiteilija Jani Leinonen, Igglon toimitusjohtaja Mikko Ranin, stailauksen milla magia Minttu Vesala ja mainosmaailman kärki Ami Hasan.

 

Rakkauden filosofia 
Perjantai 20.5. klo 14.00–16.00

Elämässä on kaksi asiaa: pelko ja rakkaus. Kysymys kiteytyy, kummalla tavalla valitset elää ja kuolla? Luovaa intohimoa toteuttaen, vaiko antaen pelon kautta kuoleman sijaita itsessäsi tukahduttavana voimana? Haluatko olla rakkauden haavassasi kiinni vai uskallatko rakastaa? Inspiroivana esiintyjänä tunnettu Aalto-yliopiston professori Pekka Himanen jatkaa rohkeissa filosofisissa puheenvuoroissaan pureutumistaan elämän peruskysymyksiin.

 

Global Impact

Tiistai 24.5. klo 16.00–19.00

Yhteiskunnallisiin ja maailmanlaajuisiin haasteisiin on vastattava, jotta maailmasta voidaan tehdä parempi paikka elää. Köyhyyden vähentäminen on yksi merkittävimmistä vaikuttamisen keinoista. Global Impact -seminaarissa puhuvat ihmiset, jotka työskentelevät eri puolilla maailmaa ja luovat ratkaisuja, joilla voi olla käänteentekevä vaikutus. Latinalaisen Amerikan suurimman kansalaisjärjestön Un Techo Para Mi Pais kehitysjohtajana toimiva 26-vuotias Ignacio González Nappa kertoo häkellyttävistä hankkeista slummialueilla ja yliopistoyhteistyöstä. Professori Minna Halme avaa innovaatiotoimintaa BOP-markkinoilla (base of the pyramide). Professori Liisa Välikangas esittelee Innovation Democracy -järjestön toimintaa, joka tukee vastavalmistuvien opiskelijoiden yrittäjyyskoulutusta ja työllistymistä. Moderaattorina toimii Suomen World Visionin yrityssuhdepäällikkö Annukka Klinge.

 

Dialogeja rohkeudesta

Keskiviikko 25.5. klo 15.00–17.00

Platonin dialogit kuuluvat antiikin kirjallisuuden parhaimmistoon. Dialogien aiheina ovat elämän keskeiset moraaliset kysymykset ja kysyjän sekä kyseenalaistajan rooli on kirjoitettu Sokrateelle. Lakhes, yksi Platonin tunnetuimpia dialogeja, käsittelee rohkeutta. Tänään Sokrateen, kysyjän paikan ottaa pastori, kirjailija ja viininystävä Jaakko Heinimäki. Heinimäen keskustelukumppanina on oman yrityksen perustanut, pitkän linjan retail-markkinaosaaja Taru From, Genelecin perustaja, hallituksen puheenjohtaja ja vanhoista koneista intohimoisesti kiinnostunut Ilpo Martikainen, sekä näyttelijä Antti Luusuaniemi. Aiheena on rohkeus.

 

Kiinalaisopiskelijat Helsinkiin ja keskustelua Guggenheimista

MoAlla on kunnia isännöidä 80 kiinalaisopiskelijan joukkoa Tongjin yliopistosta. Kiinalaisopiskelijat saapuvat Helsinkiin junalla Shanghaista. Yhdessä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa he suunnittelevat 14.5. klo 12−18 Kiina-paviljongin Helsinkiin juhlistamaan World Design Capital Helsinki 2012 -teemavuotta. Yleisö on tervetullut seuraamaan paviljongin suunnittelua. Workshopin yhteydessä järjestetään professori LOU Yongjin erikoisluento: Design Harvests, An Acupuncture Design Approach Towards Sustainability.

 

Yleisö pääsee debatoimaan Helsingin kulttuuristrategiasta ja Guggenheim-museoselvityksestä yhdessä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haataisen ja Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirénin kanssa 23.5. klo 19−21.

 

Masters of Arts 2011 -näyttely on avoinna yleisölle 12.−29.5.2011 arkisin klo 12−20 ja viikonloppuisin 12−18 osoitteessa Porkkalankatu 13, 00180. www.moa.fi

 

Lisätietoja tapahtumista:

Tuuli Sotamaa, tuuli.sotamaa@aalto.fi, puh. 050 33 16 727

Anna Varakas, anna.varakas@aalto.fi, puh. 050 512 46 57

 
 

Aalto-yliopiston vieraaksi saapuu junalla 80 kiinalaista opiskelijaa

Aalto-yliopiston vieraaksi saapuu junalla 80 kiinalaista opiskelijaa

Kiinalaisen Tongjin yliopiston 80 opiskelijaa sekä joitakin professoreita ja johdon edustajia ovat Suomessa Aalto-yliopiston vieraana toukokuun ajan. He lähtivät junalla Shanghaista 4.5. Venäjän läpi Helsinkiin ja saapuvat Helsingin rautatieasemalle tiistaina 10.5. klo 18.01. Osa kiinalaisryhmään kuuluvista Tongjin professoreista ja rehtoriston edustajista sekä suuryritysten johtajista saapuvat myöhemmin lentoteitse.

 

Tongjilaisten junamatka, Tongji on Tracks, on vastavierailu noin vuosi sitten Aalto-yliopiston opiskelijoiden aloitteesta syntyneeseen Aalto on Tracks -hankkeeseen. Tuolloin 80 opiskelijaa, tutkijaa ja partneria matkasi junalla Helsingistä Shanghain maailmannäyttelyyn.

 

– Tongjin opiskelijoiden ja kollegoiden matka Aaltoon on hieno osoitus siitä, miten rohkeilla aloitteilla voidaan saada aikaan uudenlaista, kirjaimellisestikin rajoja ylittävää toimintaa. Odotamme tämän kohtaamisen poikivan tutkimusyhteistyötä ja lisäävän ulkomailla opiskelua Kiina-Suomi -akselilla molempiin suuntiin, kertoo Aalto-yliopiston vararehtori Hannu Seristö.

 

Kiinalaiset ovat asettaneet matkalleen yliopistojen välisen yhteistyön syventämisen lisäksi koulutuksellisia tavoitteita. Junamatkalla oli tarjolla muun muassa seminaareja, opiskelua, projektityötä ja luentoja. Opiskelijat saavat matkastaan myös kurssisuorituksia.

 

Suomessa vieraille on tarjolla monipuolista ohjelmaa. Järjestelyihin Suomessa ovat osallistuneet niin ylioppilaskunta kuin henkilöstökin. Vierailulla mukana olevat professorit tapaavat Aallossa työskenteleviä kollegoitaan, tutustuvat eri korkeakouluihin ja saavat perehdytystä pedagogiikkaan. Opiskelijoille on luvassa tapahtumia ja Aallon opiskelijoiden tapaamisia muun muassa Aalto-yliopiston Design Factoryssa, tutustumista Aallon korkeakouluihin sekä kulttuuri- ja yritysvierailuja.

 

Aalto-yliopiston Masters of Arts -näyttelystä on varattu osa Tongjin yliopistoa ja Tongji on Tracks -hanketta esitteleville töille, ja koko seurue on mukana myös näyttelyn avajaisissa 11.5. Kiinalaiset opiskelijat suunnittelevat 14.5. yhdessä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa Kiina-paviljongin Helsinkiin juhlistamaan World Design Capital 2012 -teemavuotta.

 

Tongjin yliopisto on Aalto-yliopiston strateginen yhteistyökumppani. Se lukeutuu Kiinan parhaisiin yliopistoihin ja sijaitsee Shanghaissa. Sen erityisosaamisalueita ovat arkkitehtuuri, kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelu, liikenne ja design. Opiskelijoita on noin 50 000. Aalto-yliopisto ja Tongjin yliopisto perustivat noin vuosi sitten Sino-Finnish Centren ja sen ensimmäisen vaiheen Aalto Tongji Design Factoryn. Se on yliopisto-yritysyhteistyölle rakentuva kansainvälinen innovaatiokoulutuksen ja -tutkimuksen keskus, joka tuo yhteen opiskelijoita, tutkijoita, kansalaisjärjestöjä ja kaupunkeja.


Lisätietoja:
- Kiinalaisten opiskelijoiden haastattelutoiveista pyydetään olemaan yhteydessä Aalto-yliopiston viestintään, eeva.lehtinen@aalto.fi, p. 050 321 7034
- Professori Yrjö Sotamaa, Executive Vice Director, Sino-Finnish Centre; Advisory Dean, College of Design & Innovation, Tongji University, p. 0500 503 868, +86 159 21756311, yrjo.sotamaa@aalto.fi
- Projektipäällikkö Viljami Lyytikäinen, Aalto-Tongji Design Factory, p. 044 5724467, viljami.lyytikainen@tkk.fi
- Masters of Arts 2011 -näyttely www.moa.fi

 
   

Luovuuden näyttämö käynnistyy ensi viikolla


Luovuuden näyttämö − Masters of Arts 2011 käynnistyy ensi viikolla

Aalto-yliopiston Masters of Arts 2011 -festivaali ”Redesigning Human” koostuu vastavalmistuneiden maistereiden opinnäytetöistä ja laajasta tapahtumaohjelmistosta. Näyttely kokoaa yhteisten teemojen ympärille 70 taiteen ja muotoilun sekä 10 kauppatieteiden ja tekniikan alojen opinnäytetyötä. Opinnäytetöiden aiheiden keskiössä on kuluttamisen ja käyttäytymisen moniulotteinen maailma.

Tampereelta kotoisin olevan Markus Aholan opinnäytetyö keskittyy matkustajan tilakokemukseen risteilyaluksella. Opinnäytetyö on osa Aalto-yliopiston meritekniikan laitoksen Cruise & Ferry Experience Centerissä toteutettua ’Kolmen kopla’ -opinnäytetyöprojektia. Aholan työ on teollisen muotoilun projektikuvaus koostuen teoriasta, käyttäjätutkimuksesta ja konseptoinnista. Lopputuloksena on monikäyttöinen, vehreä ja avara .xp Tray’:n yleisten tilojen tilasuunnitelma, jossa toiminnan keskuksen muodostaa monikäyttöisillä palvelumoduuleilla reunustettu keskuspuisto.

Lahdesta kotoisin olevat Henri Halla-Aho ja Tia Taivalmäki edustavat muotoilun laitosta. Kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuvan Henri Halla-Ahon tavoitteena on saada katsoja näkemään kulumisen ilmiöitä omassa elinympäristössään ja havahtua ymmärtämään niiden esteettinen merkitys. Kertakäyttökulttuurin ja poisheittämisen sijaan käyttäjää voidaan kannustaa näkemään kuluminen pitkäaikaisena prosessina, jonka tuloksena esine kasvattaa arvoaan. Jotta tähän päästään, esineen tulee kestää fyysisesti ja esteettisesti jopa useita sukupolvia.

Tekstiilitaiteen koulutusohjelmasta valmistuva Tia Taivalmäki tekee matkan köyhyyteen. Hänen opinnäytteensä syntyi kokemuksista, joita hän sai työskennellessään kesällä 2008 Intiassa paikallisen naisjärjestö SEWA:n palveluksessa. Köyhien käsityöläisnaisten osuuskunta työllistää tuhansia naisia maaseudun pikkukylissä tarjoten heille lisäksi mahdollisuuden kouluttautua ammatissaan. SEWA tekee myös työtä paikallisten naisten auttamiseksi Kabulissa, Afganistanissa. Taiteellisessa työskentelyssään Taivalmäki sai perinteisten käsityömenetelmien lisäksi inspiraatiota italialaisesta Arte povera -liikkeestä sekä pula-ajan käsitöistä.

Lopelta kotoisin oleva, kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta maisteriksi valmistuva Hanna Tjukanov on suunnitellut Nurin-lepotuolin, jolla on villapaita nurinpäin. Sen käsin neulottu verhoilu joustaa ja muotoutuu istujan mukaan antaen mahdollisuuden etsiä mahdollisimman mukavaa asentoa, ja paksu villalanka lämmittää päiväunien aikana. Käsin tekeminen rauhoittaa, auttaa keskittymään ja antaa aikaa ajatella. Elämme maailmassa, jossa esineitä tuotetaan jatkuvasti enemmän ja nopeammin. Voisimmeko valmistaa osan niistä pieninä sarjoina, hitaasti?

Maistereiden opinnäytteiden teoskuvat löytyvät kuvapankista osoitteesta: http://www.moa.fi.

Luovuuden ja mielenkiintoisten tapahtumien näyttämö Salmisaarentalossa Ruoholahdessa

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts -festivaali (MoA) järjestetään 12.– 29.5. Salmisaarentalossa Ruoholahdessa Helsingissä. Masters of Arts on maistereiden opinnäytetöiden sekä mielenkiintoisten tapahtumien ja seminaarien ympärille koottu kohtaamispaikka ja Aalto-yliopiston näyteikkuna. MoAn visuaalisesti näyttäville verkkosivuille www.moa.fi on koottu tietoa näyttelystä ja tapahtumista.

Masters of Arts 2011 / 12.–29.5.2011 / ma-pe klo 12–20 ja la-su klo 12–18 / Porkkalankatu 13, 00180 Helsinki / www.moa.fi

Lisätietoja:
Näyttelytuottaja Tarja Peltoniemi, tarja.peltoniemi(at)aalto.fi, puh. 050 532 3817
Viestintäpäällikkö Anne Tapanainen, anne.tapanainen(at)aalto.fi, puh. 050 434 9711

****************

Aalto-yliopisto on teknillisten tieteiden, kauppatieteiden ja taideteollisen alan uusi monialainen tiede- ja taideyhteisö. Uusi yliopisto rakentuu suomalaisille vahvuuksille ja sen päämääränä on kehittyä omaleimaisena kokonaisuutena yhdeksi maailman kärkiyliopistoista. Aalto-yliopiston kulmakiviä ovat vahva opetus ja tutkimus. Perus- ja jatko-opiskelijoita uudessa yliopistossa on 20 000 ja henkilöstöä 4 500, joista professoreja noin 300. Alumneja on yhteensä 75 000.

Viestintä
Terhi Arvela, puh. 050-569 9410
viestintä@aalto.fi
aalto.fi
 
 

Masters of Arts 2011 – luovuuden ja mielenkiintoisten tapahtumien näyttämö Salmisaarentalossa Ruoholahdessa


Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun Masters of Arts -festivaali (MoA) järjestetään 12 .– 29.5. Salmisaarentalossa Ruoholahdessa.

Masters of Arts on valmistuvien maistereiden opinnäytetöiden sekä mielenkiintoisten tapahtumien ja seminaarien ympärille koottu kohtaamispaikka ja Aalto-yliopiston näyteikkuna. Taiteen maistereiden lisäksi näyttelyssä on ensimmäistä kertaa mukana myös kaupan ja tekniikan alojen lopputöitä. Laajennettu kokonaisuus, MoA Extended, tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen tulevaisuuteen, jolloin festivaali laajenee koko yliopiston laajuiseksi.

Masters of Arts -tapahtumien päänäyttämönä toimii Salmisaarentalo Ruoholahdessa. Kulttuurin ja taiteen kohtaamispaikkana tunnettu Kaapelitehdas sijaitsee kävelymatkan päässä. Kino Engelissä esitetään elokuvataiteen ja lavastustaiteen maistereiden opinnäytteitä.

Teemana ihminen

Masters of Arts -näyttelyn pääteemoja ovat ihminen, ympäristö, taide ja tutkimus. Opinnäytetöiden keskiössä on kuluttamisen ja käyttäytymisen moniulotteinen tutkimus, joka on ohjannut uudenlaisten käyttöliittymien, palveluiden ja ympäristöjen suunnittelua. Millaisia ovat tulevaisuuden toimistot, kirjastot, sairaalat tai palvelutalot? Miten suunnitella ekologisempia ympäristöjä ja ottaa paremmin huomioon erilaisten kohderyhmien tarpeet?

Mittavan näyttelyn ympärille on koottu eri alojen ammattilaisille, opiskelijoille ja suurelle yleisölle suunnattu tapahtumaohjelmisto. MoA-seminaarien aiheita ovat mm. epäonnistuminen osana onnistumista, Aalto-yliopiston tehtävä ja merkitys, mediakentän muuttuminen, kestävä kehitys sekä köyhyyden poistamisen haasteet. MoA toivottaa lisäksi tervetulleeksi tapahtumaan 100 Tongjin yliopistosta Shanghaista junalla saapuvaa kiinalaisopiskelijaa; tapahtuman aikana suunnitellaan kiinalais-suomalaisena yhteistyönä Helsinkiin Kiina-paviljonki. Lisäksi ohjelmistossa on luvassa elokuvanäytöksiä, opastettuja kierroksia, juhlia, demoja ja perinteisiä kaavoja rikkovia keskustelutilaisuuksia.

Kuraattorina Marita Liulia

Masters of Arts -näyttelyn kuraattorina toimii mediataiteilija Marita Liulia. Hän on kansainvälisesti tunnettu vuorovaikutteisen mediataiteen pioneeri. Marita Liulian näyttely Choosing My Religion - uskontoja jäljittämässä on keväällä 2011 esillä Arendalissa, Norjassa. Tuorein teos, vuorovaikutteinen valokuvainstallaatio Flow julkistetaan Oulussa maaliskuun lopussa.

Masters of Arts 2011 on avoinna yleisölle 12. - 29.5.2011 arkisin klo 12–20 ja viikonloppuisin 12–18 osoitteessa Porkkalankatu 13, 00180 Helsinki / Kino Engel, Sofiankatu 4.

www.moa.fi

 

Lisätietoja:

Näyttelytuottaja Tarja Peltoniemi, tarja.peltoniemi@aalto.fi, puh. 050 532 3817

Viestintäpäällikkö Anne Tapanainen, anne.tapanainen@aalto.fi, puh. 050 434 9711